Tovertafel voor patiënten op de afdeling Geriatrie

Als oudere mensen worden opgenomen op de afdeling Geriatrie zijn ze vaak erg ziek en hebben meestal meer problemen tegelijkertijd. Dat kunnen lichamelijke klachten zijn, zoals uitdroging, longontsteking, pijn of bijwerkingen van medicatiegebruik. Vaak spelen ook psychische problemen mee, zoals depressie en angst.

Als het maar even kan, komen de patiënten bij ons uit bed 

'Patiënten die bij ons in bed liggen, verliezen heel snel spierkracht en conditie. Daarom heb ik stichting Vrienden van OLVG benaderd om ons te helpen met de aanschaf van een Tovertafel,' vertelt Bodil Stoms, activiteitentherapeut van afdeling Geriatrie in OLVG. 'De Tovertafel is een interactief spel doormiddel van lichtprojecties. Met dit spel krijgen we onze oudere patiënten veel makkelijker in beweging en kunnen we ze rust en ontspanning bieden.'

Patiënten kunnen verschillende spellen kiezen die vanaf het plafond geprojecteerd worden op een tafel. 'Vlinders vangen, een strandbal overgooien, herfstblaadjes opvegen of muziek maken. Het is allemaal mogelijk en iedereen kan meedoen. De spellen lokken hand- en armbewegingen uit en reageren al op de kleinste beweging. Soms ontstaat er voor patiënten met dementie een moment van herkenning of onverwachts contact. Samen spelen aan de Tovertafel bevordert dus het herstel van deze patiëntengroep, hoe mooi is dat!'

Foto: Bodil Stoms laat zien dat je makkelijk kunt doneren met een Tikkie voor dit project via je telefoon of via onderstaande doneerknop.

De kosten voor de aanschaf van een Tovertafel bedragen € 9.000. Met een donatie kun jij ons helpen om dit bedrag bij elkaar te sparen. Elk jaar liggen er meer dan 600 ouderen, gemiddeld twee weken lang op de afdeling Geriatrie. Zij zullen zeer dankbaar zijn voor jouw bijdrage.