Virtualrealitybrillen voor oncologische patiënten

Honderden patiënten op de afdelingen Interne Geneeskunde, Oncologie en Hematologie in OLVG locatie West ondergaan jaarlijks veel onderzoeken. Ze komen voor infuusprikken, beenmergpuncties en het inbrengen van een blaaskatheter. Dit zijn geen prettige onderzoeken en patiënten kunnen hier erg angstig voor worden.

De oncologische en hematologische patiënten hebben daarbij ook vaak last van angst voor de toekomst, stress om uitslagen na scans en chronische pijn bij kanker. Gelukkig zijn er steeds meer nieuwe inzichten en technologieën die helpen om het ziekenhuisbezoek bij dit soort patiënten te verlichten. Eén daarvan is de inzet van een virtualrealitybril.

Verpleegkundig medewerkers OLVG zeer positief over test

Oncologieverpleegkundige Jet Bloemendal: 'De afgelopen maanden hebben wij de virtualrealitybril op de afdeling getest en de ervaringen zijn, zowel voor de patiënt als voor verpleegkundigen, positief. Vervelende onderzoeken worden veel beter verdragen als patiënten een virtualrealitybril opzetten. Ook andere ziekenhuizen en zorginstellingen maken, met succes, gebruik van de brillen. Hoe mooi zou het zijn als wij dankzij de stichting Vrienden van OLVG meer van deze deze brillen zouden kunnen inzetten!'

Van een fietstochtje door Amsterdam tot een duik in onderwaterwereld

Met het opzetten van een virtualrealitybril bevindt de patiënt zich in een volledige digitale wereld, die voelt als een echte wereld. Doordat de patiënt zich concentreert op de beelden, worden de hersenen zo sterk afgeleid dat er minder angstprikkels doorkomen. De patiënt is rustiger en ervaart minder pijn.

Stichting Vrienden van OLVG wil graag zorgen voor de aanschaf van drie virtualrealitybrillen. De eerste bril is al gedoneerd, lees hier meer.

Het leasen van één bril kost € 2.600 per jaar. Help jij ons mee om meer virtualrealitybrillen te kunnen inzetten?